Ekstrakt białka wieprzowego: CC 400

Definicja: 
Wieprzowina, sól, antyoksydant (E-306, E-304i).

Kod taryfy celnej: 350400090. Inne substancje białkowe i ich pochodne, nigdzie nie wyspecyfikowane ani nie uwzględnione. Proszek ze skóry.

Prezentacja:
Wygląd: drobny proszek 60% < 200 mikronów
Kolor: beżowy
Pakowanie: worki polietylenowe z trzema warstwami papieru. Worki po 25kg na 1000kg paletach.
Trwałość: 18 miesięcy w oryginalnym opakowaniu.

 

Zalety produktu: 

  • Transport, magazynowanie i konserwacja w temperaturze pokojowej.
  • Produkt o długim okresie przechowywania bez ryzyka zepsucia się.
  • Absolutne bezpieczeństwo bakteriologiczne.
  • Brak niebezpieczeństwa pojawienia się ciał obcych.
  • Doskonała rozpuszczalność w solance.
  • Łatwość użycia w procesie ciągłym: nie wymaga wcześniejszego przygotowania emulsji ze skór ani rozdrabniania.

    GMO: deklaracja nie jest wymagana. Produkt nie zawiera genetycznie modyfikowanego białka ani DNA.

Ogólna liczba kolonii na płytce: < 50 000/ g
Bakterie z grupy coli: < 10 / g
Salmonella: abs / 25 g
Drożdże & pleśń: < 100 / g
ASR 460C: < 100 / g

Charakterystyka fizyko-chemiczna:

Białko (N × 6.25): 90 % +/- 3
Tłuszcz: 10 % +/- 3
Wilgotność: < 5 %
Sól: < 4 %
Hydroxyprolin: 8.8
Kolagen
(Hydroxyprolin × 8g/100g)
70%

 

Właściwości funkcjonalne:

Stężenie (intensywność) żelu:
CC 400 posiada nadzwyczajną zdolność wiązania wody oraz, w szczególności, pozwala na uzyskanie żelu termoodwracalnego na zimno lub po gotowaniu i schłodzeniu. 

Siła emulgująca:
CC 400 umożliwia również uzyskanie emulsji: CC 400 + woda + tłuszcz. 

Zastosowanie:

  • Wszystkie rodzaje wyrobów gotowanych, emulgowanych: kiełbasy, pasztety.
  • Wyroby masowane lub powtórnie formowane.